top of page
Blurred people mingling

Η Πανελλήνια Ένωση Αναγνωρισμένων Κολλεγίων (ΠΕΑΚ) ιδρύθηκε το 2017 από 20 ιδρυτικά μέλη οργανισμούς και φυσικά πρόσωπα και αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο αντιπροσωπευτικό φορέα των αναγνωρισμένων Κολλεγίων στην Ελλάδα.


Η Ένωση όμως, έχει τις ρίζες της στους πολιτικούς και δικαστικούς αγώνες που έδωσαν τα μέλη της επί 20 έτη (από το 2000 μέχρι σήμερα),
α) για την αναγνώριση των σπουδών που προσφέρονται στα Κολλέγια μέσω συνεργασιών με Πανεπιστήμια του εξωτερικού,
β) για τη θεμελίωση κανόνων αναγνώρισης από όλους τους αρμόδιους φορείς του δημοσίου των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων, και

γ) για την εφαρμογή ενός νομοθετικού πλαισίου συμβατού με τις προβλέψεις του Ενωσιακού Δικαίου και του Ελληνικού Συντάγματος σχετικά με την αδειοδότηση και λειτουργία των Κολλεγίων στην Ελλάδα.


Μερικά μόνο από τα σημαντικότερα αποτελέσματα αυτών των αγώνων υπήρξαν:

  1. Οι συνεχόμενες αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης (Εφετείων & Συμβουλίου της Επικρατείας) υπέρ των θέσεων μας για την επαγγελματική αναγνώριση των αποφοίτων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων & συνεργαζόμενων Κολλεγίων.

  2. Η Προειδοποιητική Επιστολή & Αιτιολογημένη Γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας και οι συνακόλουθες αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης, που επέβαλαν στις Ελληνικές Κυβερνήσεις να ανακαλέσουν όλες τις αντισυνταγματικές προβλέψεις που είχαν επιβληθεί για την ίδρυση και λειτουργία Κολλεγίων στην Ελλάδα με βάση το νόμο 3696/2008.

  3. Η νομοθέτηση από πλευράς της Ελληνικής Δημοκρατίας για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και δικαιωμάτων των αποφοίτων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων & συνεργαζόμενων Κολλεγίων με το νόμο 4093/2012 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

  4. Η αναδίπλωση της Ελληνικής Κυβέρνησης (2015) από την απόφαση της για επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

  5. Η υποχρέωση «θεραπείας» της κατάργησης της Επαγγελματικής Ισοδυναμίας (το 2019) με την ψήφιση του νόμου 4635/2019 και η επαναφορά της διαδικασίας αναγνώρισης στο αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Παιδείας.


Σήμερα, η Ένωση αποτελεί θεσμικό συνομιλητή κάθε κρατικού και μη-κρατικού οργανισμού για οποιοδήποτε θέμα αφορά τη λειτουργία των Κολλεγίων στη χώρα μας, όπως και σημείο επικοινωνίας και ενημέρωσης του κοινού για ζητήματα που αφορούν τα Κολλέγια και τις σπουδές σε αυτά.

bottom of page