top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΠανελλήνια Ένωση Αναγνωρισμένων Κολλεγίων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Παρέμβαση για τις απαράδεκτες και προσβλητικές δηλώσεις κατά φοιτητών Κολλεγίων

Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, πολιτικοί εμπλέκουν στις αναφορές τους τα Κολλέγια, τους φοιτητές, αποφοίτους και το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό τους, χρησιμοποιώντας πεζοδρομιακές εκφράσεις που καταδεικνύουν φανατισμό και μίσος. Τοποθετήσεις μιας άλλης εποχής! Το μεγαλύτερο μέρος όμως των Ελλήνων, ευτυχώς, επιθυμεί την πρόοδο και την εξέλιξη με βάση τους κανόνες και τα πρότυπα μιας Ευρώπης στην οποία και ανήκουμε.


Θυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αξιότιμος κ. Τσίπρας, το 2015, παρά το αποτέλεσμα του τότε δημοψηφίσματος, διατήρησε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, σημαίνει σεβασμός της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣλΕΕ). Το δίκαιο, δηλαδή, που διέπει και την Ελλάδα και το οποίο προβλέπει και επιτρέπει, τη λειτουργία των Κολλεγίων σε συνεργασία με ξένα Πανεπιστήμια σε ΟΛΑ τα κράτη μέλη.


Αναφορές περί «πριμοδοτήσεων» των Κολλεγίων λόγω της Βάσης Εισαγωγής στα δημόσια Πανεπιστήμια έχουν γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν και έχουν αποδειχτεί εντελώς ανακριβείς. Η επιλογή της Ελλάδας να εντάσσει φοιτητές στα δημόσια Πανεπιστήμια της μέσω Πανελλήνιων Εξετάσεων, αποτελεί δικαίωμα της, όπως ακριβώς δικαίωμα των άλλων κρατών – και άρα και των ξένων Πανεπιστημίων που προσφέρουν τα προγράμματα τους μέσω των Κολλεγίων - είναι να ορίζουν μόνα τους τα συστήματα εισδοχής που επιθυμούν!


Θέσεις που υπονοούν ότι τα ξένα Πανεπιστήμια χαρίζουν πτυχία στους φοιτητές τους που σπουδάζουν στα συνεργαζόμενα με αυτά Κολλέγια στην Ελλάδα, μόνο ως αστείες μπορούν να εκληφθούν. Τέτοιες απόψεις δεν εκφράζονται ούτε καν στην Κίνα, στην οποία σήμερα λειτουργούν δεκάδες franchise και validation συνεργασίες για προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με Βρετανικά και Αμερικανικά Πανεπιστήμια.


Οι φοιτητές των ξένων Πανεπιστημίων και Κολλεγίων τιμούν τις σπουδές τους και τα ιδρύματα που σπουδάζουν. Δεν προπηλακίζουν καθηγητές τους εάν τους «κόψουν» σε κάποιο μάθημα, δεν χτίζουν τους καθηγητές τους μέσα στα γραφεία τους, δεν κρεμάνε ταμπέλες εξευτελίζοντας τους διευθυντές σπουδών, δεν μπορούν να διαπράξουν ασύστολα λογοκλοπή και να τους απονεμηθεί πτυχίο, δεν μπορούν να παραμείνουν στα προγράμματα σπουδών εάν δεν περάσουν επιτυχώς τα μαθήματα τους σε συγκεκριμένους χρόνους, δεν χάνουν εξάμηνα σπουδών λόγω καταλήψεων, σέβονται κανόνες και διαδικασίες και όσοι από αυτούς τους φοιτητές το επιθυμούν, γίνονται δεκτοί για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές σε κορυφαία Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Και στο τέλος του αγώνα τους για τις σπουδές τους, κρίνονται καθημερινά στον στίβο της αγοράς εργασίας. Και εκεί διαπρέπουν!


Η Πανελλήνια Ένωση Αναγνωρισμένων Κολλεγίων, εφιστά την προσοχή και θυμίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι:


1. Η υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας για αναγνώριση των πτυχίων και μεταπτυχιακών που χορηγούνται από συνεργαζόμενα με τα ιδρύματα μας Πανεπιστήμια του εξωτερικού, πηγάζει ευθέως από την ίδια την ύπαρξη της Ελλάδας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της αποδοχής της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ (ΣλΕΕ).


Ως εκ τούτου, όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις από το 2012 και εντεύθεν έχουν αποδεχτεί και αποδώσει την «Επαγγελματική Ισοδυναμία» η οποία σχεδιάστηκε, όφειλε και οφείλει να δίνει πρόσβαση στον κάτοχο της σε κάθε φύση και αντικείμενο εργασίας στην Ελλάδα, δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς του δημοσίου μέσω ΑΣΕΠ ή άλλων διαδικασιών, πρόσβαση σε αναβάθμιση θέσης και απονομής πάσης φύσεως επιδομάτων, με μοναδική εξαίρεση την πρόσβαση σε θέση ΔΕΠ του Ελληνικού δημοσίου Πανεπιστημίου.


Προς αποκατάσταση της αλήθειας, το μόνο που έπραξε η κα Ν. Κεραμέως σε σχέση με τα Κολλέγια κατά τη θητεία της στο Υπουργείο Παιδείας, είναι να προστατέψει την Ελληνική Δημοκρατία από βέβαιη παραπομπή και καταδίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, και από επιβολή υπέρογκων προστίμων που θα επιβάλλονταν στο Ελληνικό Δημόσιο – δηλαδή στους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες. Η κατάργηση της Επαγγελματικής Ισοδυναμίας λίγες ημέρες πριν τις Βουλευτικές Εκλογές του 2019 υπήρξε προϊόν είτε πλήρους άγνοιας των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε δημιουργίας εντυπώσεων για κομματικό ακροατήριο. Σε καμία όμως των περιπτώσεων δεν μπορεί ένα Υπουργείο μιας ευνομούμενης δημοκρατίας να λειτουργεί με τέτοιους όρους.


3. Τα Κολλέγια είναι νομίμως αδειοδοτημένοι οργανισμοί στην Ελλάδα οι οποίοι καταβάλλουν σημαντικές φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, συμμετέχουν ενεργά στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας και διακρατούν εντός των συνόρων εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ, τα οποία σε κάθε άλλη περίπτωση θα ενίσχυαν μέσω του φοιτητικού συναλλάγματος ξένες οικονομίες (π.χ. έξοδα σίτισης, στέγασης, διαβίωσης κ.α.). Είναι τουλάχιστον λυπηρό να δέχονται τα μέλη της Ένωσης μας επιθέσεις επειδή κατάφεραν τα διακρατήσουν στην Ελλάδα φοιτητές που σε άλλες περιπτώσεις θα σπούδαζαν στο εξωτερικό.


4. Τα Κολλέγια ελέγχονται και αδειοδοτούνται από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας με το αυστηρότερο νομικό πλαίσιο που υφίσταται σήμερα για αδειοδότηση οποιασδήποτε μορφής εκπαιδευτικής δομής, δημόσιας ή ιδιωτικής.

√ Σύμφωνα με αυτό, τα Κολλέγια έχουν κτιριακές υποδομές με όλες τις απαραίτητες άδειες χρήσης και ασφάλειας του κοινού, χαρακτηριστικά που δυστυχώς δεν συναντά κανείς σε πολλές περιπτώσεις δημοσίων φορέων.

√ Σύμφωνα με αυτό, τα Κολλέγια ελέγχονται για τα Προγράμματα Σπουδών που προσφέρουν στην Ελλάδα, υποβάλλοντας για κάθε Πρόγραμμα στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, πλήρη φάκελο με συμβάσεις, δομή προγράμματος, εγκρίσεις κατόπιν ελέγχου διασφάλισης ποιότητας του συνεργαζόμενου Πανεπιστημίου κτλ. Κατόπιν του ελέγχου που διενεργείται η αρμόδια Υπηρεσία απαντά εγγράφως για την έγκριση λειτουργίας του προγράμματος στην Ελλάδα.

√ Σύμφωνα με αυτό, τα Κολλέγια ελέγχονται για το Ακαδημαϊκό Προσωπικό τους και υποβάλλουν στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας Βεβαιώσεις του εκάστοτε συνεργαζόμενου Πανεπιστήμιου ότι το προσωπικό έχει εγκριθεί για να διδάξει στο πρόγραμμα σπουδών όχι μόνο στο Κολλέγιο αλλά και στη βάση του Πανεπιστημίου!

√ Σύμφωνα με αυτό, τα Κολλέγια ελέγχονται διαρκώς για τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους έναντι του κράτους.

√ Σύμφωνα με αυτό, τα Κολλέγια ελέγχονται διαρκώς και την πλήρη τήρηση των προβλέψεων αδειοδότησης τους!

Και όλα τα ανωτέρω, χωρίς να δικαιούνται ή να λαμβάνουν την οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση και άρα χωρίς να επιβαρύνουν με οποιονδήποτε τρόπο τον Προϋπολογισμό της χώρας.


5. Τα Κολλέγια ελέγχονται συστηματικά από τα συνεργαζόμενα με αυτά αναγνωρισμένα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια τόσο σε επίπεδο της εκάστοτε Σχολής του Πανεπιστημίου που προσφέρει το πρόγραμμα στην Ελλάδα, σε πολλές περιπτώσεις από Εξωτερικούς Εξεταστές (Πανεπιστημιακούς άλλων Πανεπιστημίων), αλλά προπαντός από τα Τμήματα Διασφάλισης Ποιότητας του κάθε Πανεπιστημίου τα οποία λογοδοτούν στις αρμόδιες Υπηρεσίες Διασφάλισης Ποιότητας του κράτους στο οποίο εδρεύει το Πανεπιστήμιο. Ελέγχονται αυστηρά και συστηματικά, μεταξύ άλλων, για το περιεχόμενο και την υλοποίηση του προγράμματος σπουδών, για το επίπεδο του εκπαιδευτικού προσωπικού, για την διαδικασία βαθμολόγησης/αξιολόγησης, για τις διαδικασίες διαχείρισης παραπόνων & πειθαρχικών περιπτώσεων, για τις διαδικασίες αξιολόγησης των προγραμμάτων και της εμπειρίας φοίτησης, για την αξιολόγηση και επιλογή ενδιαφερομένων, για τις διαφημιστικές τους καμπάνιες, για τα οικονομοτεχνικά τους στοιχεία, για το νομικό καθεστώς λειτουργίας τους, για τις παροχές και τις εγκαταστάσεις τους και πολλά άλλα. Το ως άνω σύστημα ελέγχου και αξιολόγησης είναι αυτό που επιτρέπει την απονομή του τίτλου σπουδών από το ίδιο το Πανεπιστήμιο!


Το σημερινό νομοθετικό πλέγμα ελέγχου των Κολλεγίων, έχει προκύψει ύστερα από τη συμμόρφωση της Ελληνικής Δημοκρατίας τόσο στις επιταγές του Συντάγματος, όσο και στις προβλέψεις του Ενωσιακού Δικαίου.


Κατόπιν όλων των ανωτέρω, είναι τουλάχιστον κωμικό να επικαλείται κανείς σήμερα έλλειψη ποιότητας, αξιολόγησης και ελέγχου των αδειοδοτημένων Κολλεγίων.


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΑΚ

67 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page